Tilburger Wietse Beerens winnaar Scheldebeker.

BRESKENS - Wietse Beerens uit Tilburg heeft zondagmiddag 20 juli 2014 de eerste Scheldebeker gewonnen.


Zeeuws-Vlaanderen:
De Scheldebeker stond weer voor het eerst sinds 50 jaar weer op het programma. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen was de wedstrijd nieuw leven ingeblazen. Negentig geoefende sporters deden er aan mee. Allen bereikten ook op de eindstreep. Voor de overtocht werd het scheepvaartverkeer kortstondig helemaal stilgelegd. Dat was nog nooit eerder gebeurd. De Westerschelde is één van de drukste vaarwegen van de wereld. Iedere dag maken tussen de 150 en 200 schepen gebruik van de vaarroute.

Minuut stilte:
Voorafgaand aan de start werd één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Op het Badstrand in Vlissingen was het vlak voor 14.45 uur even muisstil. De festiviteiten rondom de Scheldebeker waren ook versoberd.

Oorlog:
De wedstrijd is voor het laatst op 27 juli 1964 gezwommen. In totaal is de wedstrijd in de periode van 1930 t/m 1964 21 keer gezwommen (tijdens en na de oorlog en door slecht weer vielen er wat edities weg).

200-jarig bestaan:
De Scheldebeker was één van de activiteiten die werd georganiseerd in het kader van het 200-jarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen.

Fotoserie:
In deze serie van 25 foto's, een beeldverslag van de start van de wedstrijd. Nadat de zwemmers uit het zicht waren verdwenen, konden de toeschouwers op een groot scherm de zwemtocht volgen en nadat Wietse Beerens het strand van Breskens had bereikt, werd hij onthaalt met een groot applaus door de duizenden toeschouwers op het Vlissingse en Breskense strand.
Wachten op het startsignaal.          Zij zijn er klaar voor.                            Nog even wachten.
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne ( 17 juli 2014) één minuut stilte.
Dan klinkt het signaal en gaan de 90 zwemmers op weg naar Breskens, zo'n 6,5 kilometer verderop.
Een stukje rennen over het strand en dan, hup het water van de Westerschelde in......................................
Breskens, here we come.....             1, 2, in de maat......                anders wordt de organisatie kwaad.....
Wil terug naar de kust, heel onbewust, voel ik de dreiging, dat daar een volgboot voorbij ging.
Hoe kom ik hier vandaan... ? heb nog een lange (zwem) weg te gaan....... Tikkie naar links Wietse.....
Als de zwemmers uit het zicht zijn, kunnen de duizenden toeschouwers op het Badstrand in Vlissingen en het strand in Breskens, dankzij het grote scherm, toch de overtocht volgen.
En als Wietse dan na ruim een uur op het strand van Breskens is aangekomen, klinkt er een groot applaus dat over heel de Westerschelde te horen is.
Voor deze unieke zwemwedstrijd is de Westerschelde enige tijd afgesloten geweest voor de scheepvaart. Iets wat nog nooit eerder is gebeurd. Zo zie je maar weer waar een kleine provincie in een klein land, "GROOT"in kan zijn.