Het verhaal begint op woensdag 14 januari 1981.
Foto Back aan de Sint Jacobsstraat in Vlissingen, organiseerde een "uitverkoop" waarbij tal van hoogwaardige foto en film apparatuur, sommigen letterlijk voor een "appel en een ei", te koop waren.

Een van deze aanbiedingen was een Olymus OM-1 spiegelreflex camera, in die tijd een technisch heel goed en betrouwbaar merk.

Omdat ik in die tijd ook al met fotografie bezig was had ik veel interesse in de camera en dus ging ik die woensdagmiddag, bepakt en bezakt, naar de binnenstad van mijn geboortestad, dankbaar gebruik makend van mijn ervaringen van het jaar daarvoor, toen ik ook ( als eerste ! ) voor de etalage van de fotozaak bivakkeerde in afwachting van de start van de uitverkoop.

Ik was niet de eerste maar dat was op zich niet erg. Navraag bij de andere "vroege vogel" leerde mij dat hij op een ander "koopje" aasde dus de OM-1 was voor mij ! Ik had dus niet voor niets een koperen cent door de helft gezaagd, want...... dat was de prijs die ik voor deze topcamera moest "neertellen".

Hoewel het koud was ( het was immers hartje winter) waren we goed voorbereid. Slaapzakken, veldbedden, warme kleding, in alles was voorzien. En omdat deze uitverkoopstunt voor Vlissingse begrippen best wel bijzonder was, hadden we de avond en de nacht voorafgaand veel aanloop. Buurtbewoners die even langskwamen, veelal met een thermoskan koffie, een pannetje soep en zelfs kroketten, het was een leuk en sfeervol gebeuren.

Het enige "nadeel" was dat je niet even kon slapen, er was continu aanloop en bezoek. Ook van de ( schrijvende) pers. De redactie en drukkerij van de PZC ( Povinciaal dagblad) was op een steenworp afstand, en dat was eigenlijk wel weer makkelijk want zo waren we donderdags 's morgens om 6 uur al voorzien van een verse krant.........

En in de diepnachtelijke uren, als de "visite" wat minder was, ach, dan konden we altijd nog TV kijken op de kleuren TV in de etalage van Foto Back, die men speciaal voor ons aan liet staan. En, om het contact met de "buitenwereld" te houden hadden we natuurlijk het onvolprezen "27 Mc bakkie"......

En toen was het eindelijk zo ver. Donderdagmorgen 15 januari, 09:00 uur, de deuren gingen open. De "Die Hards" mochten naar binnen onder luid applaus van het verzamelde publiek.

en na het "betalen" van de prijs voor datgene waar we ons zo voor hebben opgeofferd, het onder dankzegging voor het flesje wijn dat we ook kregen, het maken van de foto's ( Tja, het was een fotozaak, en deze actie was natuurlijk prima reclame ) bepakt en bezakt weer richting huis. en het eerste wat ik deed toen ik thuis was..... ?

Een ontbijtje voor mezelf maken en daarna de vele uurtjes gemiste slaap inhalen.
En de camera ? Daar heb ik nog jaren lang, met plezier, foto's mee gemaakt.
Het verhaal achter de
Olympus OM-1